Soffritto
Idag gjorde jag soffritto som är en italiensk grönsaksblandning som används som bas och smaksättare i allt från pastarätter, soppor och grytor. Grunden är 3 ingredienser, morot, lök och selleri. Oftast används stjälkselleri men jag hade en stor bit rotselleri som jag använde istället. Gör gärna en stor sats som du kan frysa in i portioner sedan.
Ingredienser:
4 morötter
4 stjälkar selleri
2 gula lökar
Olivolja till stekning
Gör så här:
Skala morötter och lök. Hacka alla grönsaker fint – soffritto blir bäst när bitarna är små.
Hetta upp rikligt med olivolja i en djup panna.
Fräs morot, selleri och lök på medelvärme i 10–15 minuter. Rör om ofta.
Använd soffritto som bas till bolognese, soppa, tomatsås eller grönsaksgryta.
Frys gärna in i portionspåsar som bara är att ta fram när du behöver.

